søndag 31. mai 2015

C&R

Mine tanker om Mjøsfisket:

Vi er inne i en gullalder når det gjelder stor fisk på Mjøsa. Mange store feite og fine fisker blir tatt hver uke. Og tilsvarende rapporter om småfisk som blir satt tilbake.
Det jeg ser når jeg leser dette, og det som mange andre ser og spesielt det forskerteamet som jobber med Mjøsa og tilløpselvene ser er MAN TØMMER MJØSA FOR STORFISK! 
Det medfører at stadig oftere kommer Morten Kraabøl med innspill om at Mjøsa Kanskje også bør fredes, og at Hunderørreten bør forvaltes som laks.
Jeg vil ikke påstå at Kraabøl har helt rett siden han vokter sin egeninteresse, nemlig elvefisket etter gyteklar hunderørret. Men han har HELT rett i at mjøsørreten forvaltes på en dårlig måte. Spesiellt den sårbare hunderørreten som er den eneste som alltid blir større enn minstemål som er 50cm.
Altså er det hunderørreten som for stor det beskattes, i tillegg økes minstemålet for konkurranser til 53 eller 55cm, som for stor del sikrer at det er hunderørret som taes opp.
Ikke bare signaler, men en helt klar trend i fisken som går opp i lågen for å gyte blir bare mindre og mindre. Paradokset er at alle vil ha stor fisk, men de fleste gjør alt dem kan for å forhindre det.
Det er årsaken til at jeg har sluttet å delta i konkurranser uten C&R. Og derfor startet jeg C&R børs for Mjøsa på Facebook. Jeg vil gjøre mitt for å sikre hunderørreten som den særegne stammen den er og for min egen interesse, nemlig at jeg for framtiden kan ta stor fisk, og at mine barn også skal kunne oppleve å få disse store fiskene.
Greit, det er Hunderfossen kraftverk som har størst negativ innflytelse på hunderørreten, men hvis vi ikke selv gjør noe kan vi like gjerne holde kjeft, siden våre argumenter ikke er verdt noen ting.
Oppslutningen til C&R gruppa er ikke lik de positive tilbakemeldingene jeg har fått.
Mange sier at dette er et kjempebra tiltak, så da lurer jeg på hvorfor oppslutningen er så dårlig? Er det reglene? Er det fordi jeg er dårlig likt i miljøet siden jeg sier det jeg mener, og ikke jatter med?
Signalene fra NINA og de som forstår seg på fiskekultivering sier klart at vi ikke kan fortsette fisket slik vi gjør i dag og skal ikke ta fisket for gitt. Er ikke miljøet klart for C&R? Mange er for øvrig veldig flinke til å sette tilbake pen fisk. Som Team Propell.


Jeg må også være klar på at jeg ikke sitter å ser ned på folk som tar med stor fisk hjem. Jeg ønsker bare at folk skal fortsatt ha en glede med å få stor fisk, også ved å sette den tilbake. Bruk kamera og ha minner for alltid! Fisken og opplevelsen er din!

Link: C&R BØRS MJØSA

2 kommentarer:

A-Team trolling: Frank Ronny Johansen sa...

Jeg har ikke deltatt på C&R børsen pga at jeg ikke gidder å lage ett halvrør med målebånd m.m. Beviset mitt på at jeg setter den tilbake ligger i bildene og teksten jeg skriver på bloggen. De gangene jeg setter tilbake fisk er det enten ved skutesida eller ved en kjapp måling ved klistremerket/målebåndet i båten, ett bilde, for deretter å sette den tilbake. Ingen veiing eller noe sånt.

PS: Tror det er dårlig oppslutning pga at det blir litt jobb med å få det til. Folk vil bare fiske og ikke tenke på rapportering osv. Er rimelig sikker på at oppslutningen ikke har noe med at du er dårlig likt eller noe sånt. Det er bare sånn det er dessverre.
Stå på videre Stein Roger og skitt fiske.

Unknown sa...

Jeg har fryktet at det blir mye jobb å lage linjal. Det er bare det at det vil være mye større sjanse for å jukse om det ikke finnes noen regler. Det er jo også en konkurranse med greie premier.
Jeg spurte om folk hadde noen innvendinger på reglene men det var det ingen som hadde så ble det nå slik. Det er kanskje for sent å forandre det midt i sesongen.
Jeg vet mange setter tilbake mye fisk, og mange har god praksis i å sette tilbake riktige fisker. Og at du er en av dem.
Jeg har gjort dette på eget iniativ, og vil jo gjerne få gjort det på en ordentlig måte.
Jeg håper bare at folk aksepterer at jeg har mine egne meninger og kanskje er stor i kjeften. Slik jeg aksepterer andres meninger selv om jeg ikke nødvendig vis er enig :)
Takk for tilbakemeldingen Frank Ronny og skitt fiske til deg også.