onsdag 22. mai 2013

Følger spent med på den økende vannstanden i Mjøsa.




Det er nesten som forventet etter en brå vår, og masse regn at det er fare for storflom i Mjøsa. Vannstanden stiger 3-4 cm i timen og var på 4,82m i dag tidlig. Men det ser ut til at det ikke skal komme så store mengder nedbør de kommende døgn, så får vi håpe at Mjøsa ikke kommer over 6m. Da begynner det å bli problemer med å komme ut i båten. Og det er 17 dager til NM så det er bare å håpe at forholdene har roet seg til da.
Når det først er gråvær på denne årstiden er det ofte slik at det vedvarer utover sommeren så vi får bare krysse fingra.

Dette henger sammen med solas sykluser, altså det man kaller solar maximum. Sola når solar maximum gjennomsnittlig hvert 11 år og hadde en forventet topp i 2011 Den forrig var i 2000.
Solar maximum er den tid i løpet av en 11 års syklus som det er mest aolaktivitet, med svarte flekker og solutbrudd. Ved en slik topp avgir sola større mengde energi enn den gjør i perioden som da kalles solar minimum.
Denne solar maximum tiden tror man at påvirker været på en måte der mer vann fra land og hav fordamper opp i atmosfæren, som fører til sterkere og større lavtrykk. Derav "ekstremværet" som har vært de siste årene.

Det smerter å høre slik for de som tror på at denne oppvarmingen kun er forårsaket av menneskeskapt aktivitet. Klart vi mennesker kan forsterke effekten av dette men sola er og blir den drivende kraft i værsystemene våre sammen med månen.
Kikker man på solaktivitet og nedbørsmengder jorden over, så ser man en klar sammenheng, bla i Niagara falls som man har forsket på og registrerte vannstander stemmer forbausende godt over ens med solaktivitet.

Disse solarmaxum kan man også finne igjen i flommene på Mjøsa, som er forårsaket av nedbør og ikke kun smeltevann. Regn bakover 11 og 11 år så finner en tilbake til storofsen og flere store flommer.
Men ikke alle solarmaximum produserer flom, for det er masse andre ting som skal intreffe for at så mye regn kommer på en gang og skape en storflom. Avstanden til sola er heller ikke konstand siden omløpsbanene er epleptisk og styrken på solarmaxumene er veldig varierende.
Ikke nok med at sola påvirker været, men påvirker i stor grad jordas magnetfelt, og derav også dyr og deres migreringsruter.

Så hvis du håper på en varm sommer med masse sol så skjer nok ikke det før 1-3 år avhengig av hvor lenge sola holder et høyt nivå.




Ingen kommentarer: